Uitgeverij Cichorei

ENKELE BRIEVEN UIT 1943

Elisabeth Vreede

68 pagina's

Prijs € 10,50

 

ISBN 9789491748714

Paperback, 1e druk 2018

Om dit boek te bestellen, klik hier

Ingeleid en toegelicht door Hans Peter van Manen

In deze kleine publicatie geeft de auteur een levendige beschrijving van ­Elisabeth Vreede. Zij was door Rudolf Steiner voorgesteld als lid van het bestuur van de Algemene Antroposofische Vereniging die in de Kerstbijeenkomst van 1923 werd opgericht.  Samen met het andere Nederlandse bestuurslid Ita Wegman werd ze in 1935 uit het bestuur en uit de Vereniging gezet. Elisabeth Vreede werd geboren in Den Haag en bleef haar leven lang sterk met Den Haag verbonden.

De directe aanleiding voor deze publicatie was het bij toeval tevoorschijn komen van enkele brieven die Elisabeth Vreede midden in de Tweede Wereldoorlog vanuit Zwitserland een half jaar voor haar dood aan haar vrienden in het bezette Nederland had geschreven. Voorzien van nauwkeurig gegeven verklaringen en bronnen geven deze brieven een levendig beeld van de betrokkenheid van Vreede bij haar vrienden en tevens van het wel en wee in de omgeving van het Goetheanum.

 

Hans Peter van Manen (1931-2009) werkte als leraar geschiedenis, Nederlands en Duits op verschillende vrijescholen. Hij schreef boeken en veel opstellen in het Duits en Nederlands. Zijn boek Christussucher und Michaeldiener. Die karmischen Strömungen der anthropo­sophischen Bewegung is in het Nederlands verschenen onder de titel Jonge en oude zielen. In Nederland verscheen verder Kaspar ­Hauser. Zijn leven en zijn plaats in de geschiedenis en Komst en wederkomst. Over de wederkomst van Christus en de komst van de antichrist.

Copyright 2014-2023 Uitgeverij Cichorei