Uitgeverij Cichorei

JUUL VAN DER STOK

Juul van der Stok (1944) verlangde als kind al naar een eigen verbinding met de achtergronden van de christelijke feesten. Als moeder van vier kinderen zocht zij naar een vertaling van het inhoudelijke naar de praktijk van het dagelijkse leven. Op deze ontdekkingsreis gaf zij 30 jaar talloze cursussen in Vrije Scholen in binnen- en buitenland. In aansluiting op deze inhoudelijke avonden, waarvan een samenvatting is verschenen in het boek Schipper mag ik overvaren. De jaarfeesten in de stroom van de seizoenen, volgde de ochtend daarna de aanvullende transparantencursus om de essentie van de avond in een kleurig beeld zichtbaar te maken. Een samenvatting daarvan kwam mede dankzij Mabel Slangen tot stand in het boek Transparanten doorlicht. Jaarfeesten en seizoenen in kleurrijke beelden.

In dit werkboek zijn voornamelijk voorstellingen uit de donkere jaarhelft opgenomen, en dat is niet toevallig. Het is de tijd waarin het licht afneemt en we de zomeroogst verwerken op de weg naar binnen, naar de donkerste dagen van de winter. Naast de vele lichtfeesten die we dan vieren, kunnen de overeenkomstige transparante beelden voor het raam een hulp zijn. Als het licht weer toeneemt zijn de begrenzingen van transparanten voor de ramen niet meer nodig, de lichte jaarhelft nadert, de ramen gaan open.

Zo werd een praktische meditatieve weg, bovendien krachtig ondersteund door de seizoenen, voor haar ook tot inwijdingsweg en zijn de inspirerende transparanten een noodzakelijke aanvulling op het eerder genoemde boek.

Mabel Slangen zet deze mooie activiteit voort in cursussen en workshops en Juul verheugt zich erop hiervan met kleinkinderen uitgebreid te genieten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2014-2023 Uitgeverij Cichorei